Hoe belangrijk is het?

 

Goed voor je papegaai zorgen houd niet op bij het aanbieden van een speelboom, douchen, gezond voer, adequate medische zorg en een pedagogisch verantwoorde bejegening. Naar buiten gaan hoort ook in dit rijtje thuis! Voor de vogel is naar buiten gaan een uitje, een verrijking van lichaam en geest.

Voor honden en katten is het heel normaal dat ze naar buiten gaan. Voor onze gevleugelde vrienden is frisse lucht net zo belangrijk! Als je altijd binnen zit mis je ook de broodnodige vitamine D van de zon. Alleen daarom is het een pluspunt om buiten een frisse snavel te halen.

Tevens heeft een intelligente vogel zoals de papegaai uitdaging en verrijking nodig om een gelukkig leven te kunnen leiden. Verveling ligt snel op de loer wat zich kan uiten in probleemgedrag zoals plukken of overmatig schreeuwen. Door je papegaai binnenshuis maar ook buitenshuis voldoende aan te bieden zorg je voor een gezonde en blije papegaai. Buiten is genoeg te ervaren en te zien voor je vogel om hem te boeien en te stimuleren.

Een papegaai is een sociaal dier. Tijdens het wandelen kan je papegaai andere papegaaien ontmoeten wordt zo gestimuleerd actief te reageren. Sociale interactie met andere mensen onderweg is ook een pluspunt. Niemand wil een eenkennige, partnergedrag vertonende papegaai en aan aandacht van omstanders zal het tijdens het naar buiten gaan niet ontbreken.

 

Een tuigje, wieken of in de bench. Op de arm of op een buggy. Voor elke papegaai is er een veilige manier om mee naar buiten te kunnen. Verdiep je in de mogelijkheden en kies wat het beste past bij jou en je gevleugelde vriend. 

Voor je vogel zijn temperaturen tussen de 15  en max 25 graden perfect. Te lang in de directe of te hete zon is niet goed voor je papegaai. Een vogel kan niet zweten. Zorg dat je korte stukken in de zon en vooral in de schaduw loopt, bijvoorbeeld in het bos onder de bomen. Neem eventueel een plantenspuit mee en spray de vogel met een nevel voor verkoeling.  Vergeet niet om je vogel onderweg regelmatig water om te drinken aan te bieden.

 

Ten slotte; geniet van het samen buiten zijn, en ontmoet andere papegaaien en hun verzorgers!